Ik wil het toch even gezegd hebben dat ik het erg knap vind van Mark Rutte om daar in Brussel vier dagen lang, meestal tot in de kleine uurtjes, een les in goed financieel beheer te verzorgen voor de Europese Raad met o.a. 26 andere regeringsleiders. Dat het zolang heeft geduurd zal wel gelegen hebben aan het trage bevattingsvermogen van zijn collega regeringsleiders.
Vooral de leiders van de grotere zuidelijke Europese landen gingen er losjes vanuit dat zij van alles aan financiële hulp kunnen eisen en dat de rest dan alleen eenstemmig ja hoeft te knikken.
Dat was wel erg naïef gedacht, want deze keer stond Mark Rutte op namens de verstandige 4, later 5 landen die het anders zagen. Zo maar geld krijgen zonder tegenprestatie is niet meer van deze tijd hé. De hulpontvangers zullen hun best moeten doen om als tegenprestatie hun financiële huishouding op orde te brengen en hervormingen door te voeren. Logisch zou ik zeggen, als simpele geest.
Maar het heeft 4 lange vergaderdagen geduurd met irritaties over en weer voordat de hulpontvangers dat door hebben. De Europese Raad is er uiteindelijk uitgekomen met 750 miljard euro voor een coronafonds met subsidies en een Europese meerjarenbegroting met grotere kortingen voor Nederland.
Mark heeft ook lessen uit verleden naar de vergadering meegenomen, want hij en zijn supporters landen gaan er niet zo maar vanuit dat het subsidiegeld goed wordt besteed en willen controle hebben over de bestedingen. Zo nodig wordt de subsidiestroom gestopt!
Wat een sterk staaltje liefdevolle vaderschap!! Ik ben benieuwd of die zuidelijke landen zich voortaan ook gaan houden aan de afgesproken begrotingsregels van maximaal 3% tekort…daar hebben ze jaren lak aan gehad…hopelijk hebben ze het na de les van Mark nu beter begrepen.
Hij – Mark Rutte – heeft in mijn ogen zeker heel veel creditpunten bij mij verdiend nu hij de verkwistende zuidelijke broeders getemd heeft. Ik hoop dat hij straks in het binnenland ook nog even de rug recht als het gaat om het tegengaan van verspillingen aan technisch onlogische plannen als het uitbannen van aardgas, dan garandeer ik hem mijn stem bij de verkiezingen in maart 2021.
Ach, of hij mijn stem krijgt of niet zal hem niet doen wakker liggen denk ik…
Dat nieuws van de Europese Raad was deze dagen ook wel hét enige nieuws wat ik waard vond om te volgen. Het parlement en ook de media is met reces, dus zijn er geen hypes op te blazen en is er geen platform beschikbaar om slachtofferschappen te vergroten. De wereld ziet er ineens veel rooskleuriger uit – dus geniet ervan!
Ik wilde ook nog hebben over Raisa Blommestijn van de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Zij heeft met een collega een manifest opgesteld ter verdediging van het vrije woord. In Elsevier Weekblad (EW) is een opiniestuk van haar te lezen met uitleg over de noodzaak om tegen de zogeheten cancel culture te strijden. Zij zegt dat dat botst met de vrijheid van meningsuiting en ik ben het helemaal met haar eens!
Ik heb haar voor het eerst gehoord tijdens het racisme debat over De Stelling op NPO1 met Jort Kelder. Een verademing om haar nuchtere analyse over het aspect vrije meningsuiting te horen. Mijn eerste gedachte was: zij gaat veel bagger over zich heen krijgen. En zo gebeurde, zoals zij in haar opiniestuk schreef, zelfs van collega’s en hoogleraren op haar eigen universiteit. Ik kijk hier overigens niet vreemd van op, ook in die wereld heerst er politieke correctheid boven de rede…
Inspirerende voorbeelden van onbevreesd optredens van Rutte en Blommestijn!