Dit heb ik ook nog op het hart. Over de hypocrisie bij sommige hoofdrolspelers bij de formatie in Den Haag.
Telkens roepen dat ze in het landsbelang hun best doen om zo snel mogelijk een kabinet te vormen, maar in de praktijk allerlei barrières opwerpen bij mogelijke routes naar een oplossing.
En als het proces dan mislukt is dat jammer voor het land en de schuld van een ander, zonder dat men in de gaten heeft dat ze zelf ook verantwoordelijk zijn.
Is het in het landsbelang om eerst te gaan uitzoeken wie met wie in een kabinet wil gaan zitten? Terwijl Tjeenk Willink heeft geadviseerd om eerst te gaan werken aan een programma en dan pas kijken wie wil meewerken?
En als na bijna 6 maanden polderen en koffie drinken de persoonlijke kloven niet zijn te overbruggen is dat “jammer voor het landsbelang”. Degenen die dit het hardst roepen en herhalen zijn meestal de veroorzakers zelf, want waarom moesten we eerst ‘over links’ gaan informeren?
Is dit echt gebeurd in het landsbelang?
Is het in het landsbelang om de huidige coalitie niet voort te zeten terwijl ze bij de verkiezingen gezamenlijk méér zetels hebben veroverd dan wat ze eerst hadden?
De reden voor een blokkade is dat er volgens D’66 “grote verschillen zijn ‘op morele punten’ met CU.
Is dat verschil, over het kweken van embryo’s én het legaliseren van zelfdoding bij 80-plussers die er geen zin in meer hebben, echt een punt van landsbelang?
Allemaal verzonnen drogredenen omdat één partij (D’66) en haar leider (nog steeds) denken dat zij de verkiezingen gewonnen hebben én de grootste zijn en dus het formatieproces moeten domineren.
Ik heb dat informeren ‘over links’ nooit begrepen, niet als vervolgstap na Tjeenk Willink en het is ook nog tegen de algemene richting van de uitslag van de verkiezingen: de overgrote meerderheid heeft voor rechts georiënteerde partijen gekozen!
Bijna 6 maanden zinloos gepolder, “in het landsbelang”!
Ik heb nu ook wel een beter beeld gekregen van het credo van Kaag over nieuw leiderschap. Holle woorden, omdat zij er in de praktijk echt niks van heeft gebakken.
Vreselijk ondemocratische aanpak, elitair gebracht door een ‘leider’ die helemaal niks geeft om de wil van het volk, de ‘lijders’ die het moeten opbrengen. En over het dichtgooien van deuren naar collega’s zal ik het maar niet hebben.
Formatie moet terug naar de koning
De andere betrokken partijen zijn natuurlijk ook medeschuldig aan de tijdsverspilling bij de formatie, al is het alleen maar omdat ze dit proces tot nu toe zo hebben laten domineren door D’66.
Dit begrijp ik ook niet, en ik vraag me soms af wat er allemaal aan strategisch/tactische overwegingen achter zitten. Als het de bedoeling van de collega’s is om uiteindelijk D’66 als schuldige van het mislukken van het proces te laten uitkomen dan is dit in ieder geval gelukt – hopelijk wel in het landsbelang!
Ik heb al eerder geschreven dat ik in dit proces toch de hand van het koningshuis mis, wetende dat zij zich – met hun volwassen adviseurs – altijd hebben laten leiden door de uitkomst van de verkiezingen en geen bochten afsneden, zoals nu met de ‘trial and error’ oefening via de ‘Kaag-coalitie’ over links.
Ter afsluiting, mijn verontschuldigen voor de indruk die ik mogelijk bij dit verhaal gewekt kan hebben dat ik mij de afgelopen tijd vreselijk heb zitten irriteren over wat er in Den Haag bij de formatie gaande is – ik geef toe dat dat is gebeurd -, haha.
Een betrokken kiezer, in het landsbelang!
Ik kijk nu graag vooruit naar de komende corona persconferentie van a.s. dinsdag – zou dit het definitieve einde markeren van het pandemie hoofdstuk van ons land?
Dat het waar mag zijn, in het landsbelang!
Lekker weer naar het oude normaal, in het belang van ons welzijn!