Intelligent versoepelen…

De tijd vliegt, het tweede kwartaal van 2020 is zo voorbij…dan is het 1 juli 2020 en kunnen we de intelligente lockdown langzaam achter ons laten.

Met de handrem erop, wel te verstaan, zeker wat mij betreft, want we moeten voorzichtig blijven. Ik zal ook niet als een kip zonder kop of als een ‘doorgesnoven hooligan’ (Mark Rutte) het oude normaal weer zonder enige reserve oppakken.

Nee, ik voel me wel ongemakkelijk bij zoveel onnozelheid (uitspraken als ‘ik heb er genoeg van’ over social distancing) om me heen, mensen die zich gedragen alsof het virus gevaar is bedwongen.

Die beseffen ook niet dat zij zelf een gevaar kunnen zijn voor hun eigen omgeving. Dit gedrag zou straks, als het kouder wordt en wij weer veel binnen zijn, de bron kunnen zijn voor die tweede golf, dan worden ze zelf of iemand in hun omgeving (heel erg) ziek. Ik moet dus uit de omgeving van deze mensen blijven…

Ik kan vanaf die datum ook weer gaan fitnessen, op afspraak via een club app, wat geruststellend is want dat voorkomt opstoppingen of teveel aanwezigen tegelijk – ik hoop dat het werkt.

Om het sportieve activiteiten plaatje compleet te maken, ik tennis inmiddels ook al enkele weken, eveneens op afspraak via een KNLTB club app met een min of meer vast groepje van zeer fanatieke heren – toevallig ook de vriendelijkste, meest vredelievende clubleden wat mij betreft ;)…

Ik ben dus superblij dat mijn sportieve activiteiten binnenkort verder opgeschaald gaan worden naar pre-corona episode. Dat het duurzaam mag blijken en wij niet verrast worden door een tweede (lokale) lockdown

En de volgende nieuwtjes…

Het eerste wat ik wilde melden is de ommezwaai van Urgenda wat betreft het gebruik van biomassa als duurzame oplossing voor CO2 uitstoot eliminatie.

Ik heb er al eerder over geschreven dat ik het erg onlogisch vind om dit te doen door biomassa/hout te verbranden, waar bovendien naast CO2 ook andere verbrandingsproducten bij vrij komen. Nu is daar in die club het licht ineens gaan branden!

Ik hoop dat zij snel ook wakker worden over de illusie dat manmade CO2 dé veroorzaker is van opwarming van de aarde – zie mijn vorige blog hierover.

Ik kijk nu uit naar de reactie van de EU Commissie waar biomassa stook als een van de belangrijke dragers van hun klimaatdoelstellingen wordt gezien.

Dan wil ik hier ook een open brief melden van Prof. Dr. Ir. A. J. (Guus) Berkhout, President van Clintel – Stichting Climate Intelligence – aan de pas aangetreden President van de KNAW Prof. Dr. I. (Ineke) Sluiter.

Daarin schrijft hij o.a. dat IPCC, het klimaatbureau van de VN, zo gepolitiseerd is dat dat ten koste gaat van de wetenschappelijke kwaliteit van de rapporten.

Het trieste is dat die rapporten nu al decennia lang gebruikt worden als basis voor klimaat beleid van de VN die brandkasten vol geld gaan kosten zonder dat dat beleid klimaatverandering zal tegenhouden.

Erg interessant in de brief is zijn uitleg over het gebruik van klimaat modellen waarin heel veel aannames worden toegepast om de uitkomsten ‘passend te maken’ met je waarnemingen. Door de ‘juiste’ aannames te kiezen kun je ook elke gewenste voorspelling uit het model krijgen wat in jouw boodschap te past komt.

Kritische feedback van reviewers over interpretaties van klimaat modellen worden al decennia lang door IPCC genegeerd – de schrijver van de open brief is zo’n reviewer.

In de open brief is in detail te lezen over tuning van klimaat modellen – het inregelen van modellen totdat het de historische data (b.v. temperatuur) kan weergeven en het gebruik ervan door IPCC als voorspellend gereedschap. Dit laatste is echt gevaarlijk, wat al jaren als basis dient voor politiek beleid. Zijn we hiermee misleid?

De brief heeft het ook over trieste voorbeelden van wetenschappers die zich kritisch opstellen en daardoor op een zijspoor zijn gezet door hun organisaties…

Het gaat te ver om de brief hier helemaal te behandelen, daar heb ik te weinig ruimte voor. Je moet die brief eigenlijk zelf gelezen hebben, bevat ook geestige opmerkingen.

Ben benieuwd naar het antwoord van de nieuwe president van de KNAW…

Ik wens jullie een vreugdevolle tijd toe!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *