Kijk op mijn wereldje

Ik moest even denken aan mijn tennis team met wie ik tijdens het corona seizoen in 2020 heb opgetrokken. Sinds de lockdown in december 2020 heb ik ze niet meer gezien of direct gesproken, noch tegen het balletje geslagen.

Als gevolg is het alcohol gebruik in die tijd ook drastisch gereduceerd tot ‘normaal niveau’, gewoon omdat er geen sportieve derde helften meer zijn te beleven. In deze zin raakt de avondklok mij dus totaal niet.   

Hopelijk krijgen wij binnenkort de gelegenheid om weer naar de club te komen om de nodige voorbereidingen te doen voor het nieuwe seizoen. Maar ik ga ervan uit dat dat moment door de huidige lockdown (veel) later dan gebruikelijk zal vallen.

Intussen ga ik ervan uit dat onze akela c.q. club-preses al bezig is met het bedenken van een plan van aanpak voor zijn welpen om zodra het kan ons de wei in te sturen met opdrachten.

Daar kijk ik naar uit.

Het loopt misschien wat langzamer met de productie van blogs, maar ben het niet vergeten hoor!

Er gebeuren zoveel dingen die me boeien dat ik het schrijven even opzij heb gezet.

Met 17 miljoen mede-epidemiologen van het eerste uur krijg ik nu ook te maken met even zovele lockdown analisten, avondklok duiders, vaccin inkopers, logistieke planners, sociaal psychologen, moraal pedagogen en nog meer schreeuwende betweters en klagers.

Het ergerlijke is dat ik die sombere ‘mediaherrie’ dagelijks tegen kom op mijn favoriete radio en TV zenders dat ik maar besloten heb om die zenders voorlopig te mijden. In deze tijd is het voldoende om elke ochtend even te gaan koppensnellen op een paar websites van (buitenlandse) kranten om voor de rest van de dag voldoende te weten over de staat van onze staat.

Het kan ook met veel minder herrie allemaal. Je luistert eens in de paar weken naar speeches van Rutte en De Jonge, kijkt met aandacht naar de technische uitleg van van Dissel over de statistieken, waarna je dan als vanzelf tot de conclusie komt dat je in alle rust binnen moet blijven en daar vredig blijft wachten op bericht van je huisarts wanneer & waar je je (vaccinatie) prikje moet ophalen.

Simpel toch? Ja en nee. Ja, dan kunnen we het hele mediapark in Hilversum naar een 24 uurs avondklok sturen. Nee, dan begint het pas in dit land. Dan gaan die vele (oud) experts op egotripperij met hun afwijkende meningen direct ‘on air’ om het volk te vertellen dat het anders moet. Maar het “waarom” en het “hoe” wordt meestal nooit gevraagd laat staan ook uitgelegd.

Al die experts in de teams van de ministeries en het OMT lijken daarbij wel beginnende amateurs, onbegrijpelijk voor onze TV en radio talkshows sterren. 

Laat ik de vergelijking maken met het blussen van een brand. Het lijkt mij niet makkelijk in dit land om als (politiek) verantwoordelijke de publieke taak te krijgen om als brandweer commandant leiding te moeten geven aan het blussen van een giga-brand als een pandemie.

Terwijl je druk bezig bent met het managen van brandweer mensen (en hulpmiddelen) moet je blijven polderen met iedereen over de te nemen beslissingen, b.v. de hoeveelheid brandwater en hóe je dat gaat doen (brandweer auto’s of een leger met emmers en kruiwagens?)…hilarisch toch?  

Zo kan het in de praktijk dus niet soepel werken. We weten allemaal dat in zo’n noodsituatie de brandweer commandant dan direct de leiding neemt. Dat is maar goed ook.

Als ik dit zo overdenk dan stijgt mijn waardering naar grote hoogten voor het werk en ook voor hun persoonlijke inspanningen van de vele Rutte’s, de Jonge’s en van Dissel’s die (onzichtbaar) voorop lopen met hun teams en zich niet laten afleiden door de schreeuwende stuurlui aan wal…

Intussen blijven talkshows op radio en tv voor mij nog even taboe. Ik ben de roepende klagers en betweters moe.  Koppensnellen op Internet voor het actuele nieuws is meer dan voldoende.

Ik kijk weer uit naar de volgende persconferentie van Rutte c.s. En natuurlijk ook naar de volgende technische briefing van van Dissel.

Goh, het is mij intussen gelukt om deze blog ook weer “vol” te schrijven.

Nog even volhouden, mensen! En houd het hoofd vredig en koel.

Dank voor je aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *