Mijmeringen bij het einde van 2020

Kerst 2020 was voor ons plezierig ontspannen verlopen met twee logees, inderdaad een gecontroleerd aantal naar de geldende corona regels. En ook met een openhaard die werkelijk overuren heeft gedraaid waardoor het in de huiskamer letterlijk en figuurlijk aangenaam vertoeven is. Daar tegenover staat dat het weer buiten ook niet erg uitnodigend was met langdurige regens, het voortdurend miezeren en (harde) wind.

Op tweede kerstdag kon ik eindelijk mijn nieuwe kersttrui aantrekken, eentje gekocht bij mijn favoriete voetbalclub. Hij zat verbazingwekkend lekker en past als gegoten, echte klasse product net als de club die het bedacht heeft! Ook weer een bewijs dat je met kleine dingen blij gemaakt kan worden 😉…

Gistermorgen trok het mij om naar buiten te gaan, het weer zag er vriendelijk droog en rustig uit. Niet zonder innerlijke worsteling, want ik wilde ook weer eens gaan fietsen terwijl het buiten maar 4 graden C was. Veel te koud voor mij. Dus dan maar met een extra trui en een muts op naast de gebruikelijke handschoenen..

De benen gingen moeiteloos rond en ik merkte niets van de kou. Dus koos ik om maar een bekende zomerochtend route van ca. 10 km te doen. Hoewel het makkelijk rond ging met de trappers had ik in de gaten dat de gemiddelde snelheid lager lag dan onder normale zomercondities met minder beschermende kleding. Nou ja, heb verder maar niet gepoogd om harder te trappen, het zij zo.

Pas in de laatste 10 minuten kreeg ik het koud, voelde wat stijfjes in de benen en voeten. Het werd overleven, afstappen in het midden van de polder was geen optie. Alle focus ging toen naar het moment en de trappers om zo snel mogelijk te finishen.

Ik was daarna een herinnering rijker geworden aan een zeldzame overwinning op mijn eigen worstelingen en het gevecht tegen de kou. Ik weet nu niet of ik dit ooit ga herhalen…

Het komt niet vaak voor dat een kopje koffie direct na zo’n inspanning zo goed smaakte.

Dat sporten mis ik wel sinds de sprotschool (en ook het tennissen) is gesloten direct na de toespraak van Mark Rutte op 14 december 2020. Sindsdien is het thuis je sportieve best blijven doen met beperkte middelen.

Mediaruis

Ik wilde eigenlijk niet al te veel over zeggen, maar ik kan het niet laten om toch te hebben over het verloop van de huidige pandemie. Het is zoeken geblazen naar ziekenhuis bedden, zo hoog is de nood inmiddels. Intussen is de situatie complexer geworden met het opduiken van een mutant virus in Europa.

Gelukkig zijn de vaccinaties in Europa deze week begonnen. Bij ons zal dit pas in januari 2021 van start gaan. Er zal wel een goede reden zijn waarom wij pas later kunnen beginnen. Afgezien van de vraag of het terecht is of niet vraag ik mij af of die paar weken vertraging echt iets gaat uitmaken op een totaal inentingsplan van ca. 9 maanden, misschien langer.

De latere start van vaccineren in ons land biedt de media heerlijke stof tot uitgebreide  commentaarrondes en interviews met al dan niet gepensioneerde experts die het natuurlijk beter weten dan de mensen die nu aan het roer staan. Fijn nieuwsitem om het gebrek aan echte nieuws in deze vakantieperiode op te vullen. Allemaal storende ruissignalen die niets toevoegen aan het kweken van beter begrip voor de situatie. Ik wacht mijn beurt gewoon rustig af, toch?!

Ik vind die rust op het nieuwsfront ook wel fijn, het leven gaat dus gewoon door zonder politici en de nog grotere groep volgers en duiders uit het journaille. Als gevolg zijn er ook geen protestdemonstraties, noch geklaag van bijvoorbeeld horeca bazen of geneuzel over de vraag wat een essentiële winkel is en wat niet. Iedereen lijkt gewoon tevreden zijn met het leven thuis, haha.

Ik wil wel iets noemen wat voor de gangbare mainstream commentatoren en duiders op radio en TV  niet zo sexy is omdat het om positief nieuws gaat!

Volgens het CBS is de werkloosheid in Nederland sinds november opnieuw afgenomen. Die staat op 4 procent (378.000 mensen) van de beroepsbevolking – wat ook erg laag is voor Europese begrippen.  In oktober was de werkloosheid 4,3 procent (406.000 mensen). Meer mensen die aan het werk kunnen is toch mooi voor het welzijn van hen, of niet?

Ik had al een gevoel dat het met de bedrijvigheid in Nederland weer beter gaat. Het aantal faillissementen is minder dan vorig jaar. De belangrijke beursindices van Tokio, New York en wat mij betreft ook onze eigen Beursplein 5 staan reeds op jaarrecords of zijn op weg om het jaar met een record af te sluiten. Dat betekent volop economische activiteit bij de bedrijven én dus werk voor veel mensen, niet alleen bij die bedrijven, maar ook bij de vele toeleveranciers eromheen.

Dit nieuws over de voortgang van de economie vind ik belangrijker dan de vraag waarom wij een paar weken achterlopen met vaccineren vergeleken met de Europese broeders.

Anekdote

Ik was verrast door een ommezwaai van Boris Johnson naar “klimaatalarmist” door vlak voor de kerstdagen de wereld te verbazen met een plan voor een “groene industriële revolutie” en om ’s lands emissies te reduceren met 68 procent in 2030.  

Volgens de Daily Mail zou dat gekomen zijn door invloed zijn vriendin Carrie Symonds die blijkbaar met een flinke vinger in de pap op Downing Street 10 te brokkelen heeft. Sinds het recente vertrek van Dominic Cummings als vertrouweling en rechter hand van Boris, heeft de nogal ‘groen’ gerichte Symonds groetere macht gekregen in het kringetje rond Boris. Die machtsstrijd tussen Symonds en Cummings heeft maande geduurd en uiteindelijk geresulteerd in het ontslag van Cummings.

Het kringetje rond Cummings – volgens bronnen aan de Daily Mail -, de tegenstanders van Symonds, hebben in die maandenlange machtsstrijd op een gegeven moment de bijnaam ‘Princess Nut Nut’ verzonnen en gebruikt in hun communicatie. Die werd zo vaak genoemd dat zij ook een emoji erbij verzonnen hebben, een prinses gevolgd door twee doppindas in plaats van woorden in tekstberichten. Leuke anekdote!

Terwijl de kersttijd 2020 voorbij is en wij nog enkele dagen de touwtjes in 2020 laten vieren kijk ik uit naar een hoopvol 2021, daar heb ik wel vertrouwen in!

En als we alle ruis uit de buitenwereld bij onszelf kunnen wegfilteren en teruggaan naar wat we in ons hart meedragen aan geestelijke kracht, dan moeten we alle bestaansonzekerheden in 2021 wel aankunnen.

Het allerbeste voor 2021!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *