Nadert het moment dat de wal het klimaat schip keert?

Worden we langzaamaan wakker uit de utopische groene droom dat windturbines, zonnepanelen en biomassa technisch onmogelijk aan onze behoefte aan elektrische stroom kunnen voldoen?

Gaan we ons eindelijk realiseren dat die bureaucratische doelstellingen onhaalbaar en onbetaalbaar zijn?

Dat idee krijg ik deze week bij het zien en horen van meer berichten over pogingen om kernenergie als mogelijk alternatief toch op de Europese en Nederlandse politieke agenda te krijgen. Tien van de 27 EU leden, onder aanvoering van kernenergieland Frankrijk hebben de EU gevraagd om kernenergie ook als duurzaam alternatief te bestempelen voor de energietransitie.

Ronald Plasterk schreef er een column over in de Telegraaf van 14 oktober. En zelfs 1Vandaag besteedde gisteren tijd aan dit nieuws. Storend is wel de suggestie dat de Fukushima ‘ramp’ te maken zou hebben met een tekortkoming van de centrale, terwijl het werd overspoeld door een tsunami en werd veilig uit bedrijf genomen.

Wat een onwetendheid en oppervlakkigheid! Er waren geen slachtoffers te betreuren. Ik denk dat elke andere centrale of fabriek die onderwater loopt ook gestopt zou zijn geworden.

Nou ja, die redacties en presentatoren zijn denk ik overwegend personen met ‘zachte’ vakkennis en hen ontbreekt vaak de affiniteit met exacte manier van informatie overbrengen. Die halen zoiets simpels als ‘procent’ en ‘procentpunten’ ook vaak door elkaar – als ze het laatste begrip al kennen, haha.

En over de onzinnige uitspraak als ‘het elimineren van broeikasgassen om klimaatverandering tegen te gaan’ hebben ze nog nooit nagedacht. Het klimaat verandert al sinds het einde van de kleine ijstijd en blijft dat gewoon doen ongeacht de CO2 concentratie.

Plasterk schreef ook over de inwoners van Texel die inmiddels spijt hebben gekregen van de installatie van windturbines op hun eiland, zo’n tien jaar geleden. Zij hebben ingezien dat het landschap daar te mooi is om het te laten verpesten door die grote horizon vervuilers. Ja, en nu maar wachten tot hun technisch levensduur voorbij is om ze te begraven als ‘duurzaam’, niet afbreekbaar afval.

Het vermakelijke aan de groeiende aandacht voor kernenergie is dat wanneer ook subsidiestromen van de EU die kant op gestuurd worden, de subsidie ontvangers van windturbines, zonneparken en biomassa hun subsidiestromen zullen zien verminderen. Kernenergie is technisch gewoon superieur als oplossing om elektriciteit CO2 vrij op te wekken. Én landschappelijk esthetisch…

Behoefte aan grondstoffen astronomisch

Ik kwam afgelopen week ook een artikel tegen over de behoefte aan grondstoffen bij de realisatie van ‘duurzame’ windturbines, zonneparken en accu’s voor ‘onze’ elektrische auto’s. Het is schrikbarend wat je aan cijfers voorbij ziet komen. Dat alles bovenop de grote hoeveelheid benodigde ruimte voor die kolossen.

Windturbines op land vereisen negen keer meer metalen en mineralen per megawatt dan een moderne gas-elektriciteitscentrale. Windturbines op zee hebben de onvoorstelbare hoeveelheid van 14 maal méér per MW nodig!

Een windturbine moet ook voorzien worden van een stevige voet, daar gaat ca. 2000 ton beton in plus wapening. Verder bevat de boodschappenlijst voor deze windturbine ook 300 ton staal en ijzer. Maar dat is nog niet alles, er komen ook fiberglasvezels en aluminium aan te pas en voor de elektrische leidingen heb je natuurlijk heel veel koper nodig (en dus heel veel kopererts en bijbehorende grondverzet op de mijnen).

Als je dat alles projecteert op een wereldwijde energietransitie d.m.v. windturbines, zonnepanelen en accu’s voor auto’s, dan kom je op honderden miljarden tonnen aan metalen, mineralen en plastics, en nog eens onvoorstelbare hoeveelheden tonnen ertsen, grondverzet op duizenden mijnen en verwerkingsfabrieken.

En natuurlijk kan dat alles alleen draaien op fossiele brandstof!!

Amerikaanse hypocrisie duurzaam?

Over mijnen en delven van grondstoffen gesproken. Joe Biden heeft alles wat Trump heeft toegelaten aan exploraties en delven van grondstoffen teruggedraaid en maakt het mijnen bijna onmogelijk om in de USA iets uit de grond te halen. Maar die mineralen en metalen moeten wel ergens vandaan gehaald worden. Gelukkig zijn er tal van delving mogelijkheden te vinden buiten Amerika, dus wordt er volop gekeken naar landen in Afrika, Azië en Zuid Amerika, waar wordt gedolven met hulp van de Chinezen en inclusief heel veel kinderarbeid. Wat een Amerikaanse hypocrisie…

En – als al die relatief korte levensduur van windturbines en zonnepanelen voorbij zijn zullen miljarden turbine bladen, zonnepanelen en accu’s al dan niet versnipperd opgeslagen moeten worden in gigantische depots omdat ze niet gerecycled kunnen worden.

Ze waren wel ‘duurzaam’ geweest bij het helpen oplassen van het CO2 probleem, terwijl er miljarden hectares aan landschappen, flora en fauna zijn vernietigd.

De betekenis van het woord ‘duurzaam’ heeft inmiddels zijn waarde voor mij helemaal verloren door de wijze waarop het als populaire slogan dagelijks duizenden malen gebruikt wordt door mensen die er geen seconde over nagedacht hebben.

Maar erg in de mode, dus gratuit…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *