Corona episode

22 April 2020

De Intelligente lockdown is verlengd tot 20 mei. Zo is gisteravond bekendgemaakt door de minister president.

Voor mij betekent dit dat ik mijn fitness oefeningen – altijd vroeg in de morgen – in de keuken en huiskamer moet blijven voortzetten.
Dit geldt ook voor mijn virtuele/visuele tennis oefeningen.

Eigenlijk benut ik de hele begane grond inclusief de garage voor deze sportieve activiteiten. Ter aanmoediging is ook altijd een kopje thee of koffie binnen handbereik aanwezig.

Intussen begin ik het contact met de kleinkinderen wel te missen, voorlopig blijft het bezoek aan de kleinkinderen niet aan de orde. Ik heb zelf ook al de inschatting vooraf aan de persconferentie gemaakt gezien de huidige stand van de ontwikkelingen rond het virus.

De fysieke nabijheid, van die lieve kleintjes, is een (groot) gemis.

De ondeugende complotachtige blikken bij het naderen van de kasten met snoep, het samen loltrappen, de drukte, het huiselijk lawaai dat de hele dag duurt totdat de laatste weer in bed ligt.

Er is gelukkig af en toe wel digitaal audio, video of App contact. Het maakt mijn dag goed na het zien en horen van die blijmoedige wezens.

Zaken die zo vanzelfsprekend waren werden ineens onbereikbaar. Vóór corona gingen er soms ook wel weken voorbij voordat we elkaar weer zagen maar het feit dat het nu even niet kan maakt het nu wel anders. So be it.

In de tussentijd zijn de klussen in en rond het huis ook praktisch allemaal afgerond.

Het voorjaarswerk in de tuin, het snoeien (het zwaardere werk met hulp van een hovenier), bemesten, de levensverlengende herstelwerk aan het meubilair (met inbegrip van veel verfwerk door Anja), opruimen, hogedrukspuiten, terras inrichten, alles is gedaan.

Een punt van aandacht had onze BBQ. De vier branders hebben in de afgelopen twee jaar een paar levensverlengende ingrepen ondergaan. Dus bij elk begin van het buiten seizoen is het spannend om te weten hoe ze werken.

Onze BBQ wordt geopereerd onder het motto ‘Run-to-failure-maintenance mode’.

Dat betekent dat behalve het schoonmaken niet gedaan wordt aan vervanging van onderdelen. Het idee is om bij falen van een onderdeel gewoon weer een compleet nieuwe te kopen.

Corrosie verschijnselen op de branders brachten me wel in een dilemma. Het was niet ernstig genoeg om het apparaat al te vervangen. Ik moest al mijn creativiteit aanwenden om die branders weer werkend te maken, met hittebestendige onderdelen. De benodigde kwaliteitscomponenten kon ik gelukkig vinden bij de Gamma. Hoewel de afbreukrisico hiermee hoger ligt vind ik de investering nog net wel acceptabel.

Enkele weken geleden bij de eerste opstart van het seizoen kwamen de branders weer vrolijk tot leven en hadden we onze eerste batch satés succesvol geroosterd.

Dit lijkt ook een moment om even iets te zeggen over dat ‘Run-to-failure-maintenance mode’. Zo doen ze het dus niet bij vliegtuigen, dan zouden ze als rotte appels naar beneden vallen.

Bij een vliegtuig wordt vooraf heel veel nagedacht over het ontwerp waarbij het toestel hoe dan ook blijft vliegen als er onderweg een onderdeeltje kapot gaat of een systeem hapert. Vandaar dat vitale systemen dubbel of zelfs driedubbel uitgevoerd zijn.

Bij vliegtuigen wordt ook niet pas gerepareerd als iets stuk is, zoals bij onze BBQ, maar wordt veel preventief onderhoud gepleegd en onderdelen gepland vervangen voordat ze kapot gaan.

Onze BBQ vliegt echter niet, die staat altijd op nul meter altitude en op een vaste latitude. Bij falen van een component blijftie gewoon staan en veroorzaakt hij verder geen schade.

Tot slot nog even terug naar de persconferentie van gisteravond.

Daar stond naast Rutte Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van RIVM.
Hij is, met zijn Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste adviseur van de regering met betrekking tot de corona maatregelen.

Ik geniet al weken van zijn technische briefings aan de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ik bewonder zijn scherpte (wat een snelle manier van denken!), zijn rust en duidelijke uitleg over de vertoonde data.

Dat kan ik niet zeggen van de commissie leden. De meeste vragen zijn inhoudelijk niet relevant en vaker politiek (publieke opinie en camera) gericht. Van Dissel laat zich echter niet manipuleren, hij herhaalt of legt het nog een keer uit wat ‘hij dacht eerder al uitgelegd te hebben’…

Trouwens, mijn observatie over het gebrek aan kwaliteit en relevantie van de vragen bij de politici in nog sterkere mate geldt voor de aanwezige journalisten van gisteravond. Veel gedram met no-brainers vragen. Ergerlijk!

Eigenlijk behoort dit soort verspillende activiteiten tot de non-essentiële functies – laat ze dan ook lekker thuis in lockdown!

Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *