Het perspectief

1 Mei 2020

Bied de mensen een perspectief, dan houden ze deze lockdown beter vol. Een veel gehoorde suggestie van de deskundigen op radio en TV. Mensen hebben het na zoveel weken ‘binnen’ blijven moeilijk en verlangen weer om echt los te kunnen gaan. Er groeit een collectief verlangen naar het versoepelen van de lockdown. De positieve trend van de dagelijkse RIVM-barometer over ziekenhuis opnames, IC bezetting en aantal gestorvenen zal ook wel meespelen in de stemming van de mensen.

Het aantal epidemiologen in dit land is inmiddels gegroeid naar 17 miljoen en die achten zich in staat om zelf te kunnen kiezen wat ze wel of niet respecteren op het menu aan Covidmaatregelen. De Handhavers hebben het daardoor drukker, want niet alle keuzes blijken verstandig te zijn.

Zoals te verwachten is de mate van spreiding van verstandelijke vermogens niet in gelijke mate verdeeld over onze 17 miljoen epidemiologen. Dit blijkt ook uit een bericht dat er twee miljoen medelanders zijn die zich helemaal hebben afgesloten van alle nieuws over corona en hun eigen gang blijven gaan.
Dit is een natuurlijk gegeven en daar moeten we maar niet wakker van liggen. Er zijn wereldburgers van naam zoals Jair Bolsonaro en Donald Trump die ook van hetzelfde denkniveau zijn.

Hoewel, van sommigen lig ik wel wakker. Ik erger me nog steeds aan de vele niet relevante of no brainers vragen van Kamerleden tijdens de technische briefings door de experts. Het zijn notabene mensen die dag in dag uit ermee bezig zijn én – neem ik aan – over heel veel technische informatie over de materie beschikken. Maar zoals met voetballers heb je werkers met minder inzicht in het spel en de echte toppers met overzicht die richting geven aan het spel.

Eerst moet het R getal naar beneden gekregen worden. Hoewel de trend goed is wil het nog niet van harte duiken. Het is goed als we het R getal als richtpunt nemen. Dit is het resultaat van alle maatregelen tot nu toe en als het nog niet wil duiken dan moeten we de huidige maatregelen nog even volhouden, of versterken?!

Als amateur epidemioloog met slechts enkele weken praktijkervaring kan ik wel respect opbrengen voor de manier waarop de regering de lockdown nu gaat verzachten. Ik vermoed zelfs dat daar in de boezem van het trio Rutte, de Jonge en van Rijn diep inzicht bestaat over wanneer, wat en hoe ze het willen regelen. Juist, het wanneer wordt sterk bepaald door de stand en trend van reproductiegetal R!

We zijn nu, 7 weken na de eerste nationale schrik van een pandemie, ook beter voorbereid om van de intelligente lockdown fase – de mitigation mode – weer terug te gaan naar ‘testen en bron-contact’ manier van opereren. Dit zie je terugkomen in de aanpak bij het openstellen van scholen, waarbij dat gepaard gaat met testen en bron-contact door de GGD-en.

Er is eerst gezorgd voor capaciteit op deze twee voorzieningen en nu we ervoor klaar zijn kunnen we een begin maken met het ‘unlocken’.

Het voordeel hiervan is dat mocht er ergens ineens weer een uitbraak zijn alléén die wijk/regio weer ‘op slot’ gezet kan worden in plaats van het hele land. Lijkt mij een logisch scenario.

Een ander niet hard genoemd voordeel van het starten met scholen is dat gaandeweg de groepsimmuniteit wordt versterkt. Een vaccin laat nog even op zich wachten. Het virus is overal, ook in de bovenste luchtwegen van de kinderen, en verspreidt zich verder. Het overgrote deel van de mensen hebben er geen last van.

Als blijkt na de opening van scholen dat R niet negatief wordt omgebogen dan verwacht ik dat binnen enkele weken de sportscholen en horeca ook tot leven mogen komen, met de nodige 1,5m restricties.

Ik hoop dat tegen die tijd de track and trace corona-app ook beschikbaar zal zijn want dat zal het werk van de GGD-en makkelijker en dragelijker maken. (Het Korea-scenario)

We moeten het wel zorgvuldig aanpakken, want in Duistland, Singapore en Japan ging de trend van R de verkeerde kant op na het losser omgaan met de restricties.

Ik eindig graag met een hoopvol perspectief, want de kans is groot dat er binnenkort een medicijn wordt gevonden. Ik heb er vertrouwen in!

Tot de volgende keer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *