De wijzen zitten bij de ‘deplorables’

De ‘deplorables’ hebben gestemd, en hoe! Ik zal de provinciale verkiezingen van 15 maart 2023 niet snel vergeten. Achteraf gezien blijkt de uitslag een historisch resultaat te zijn van een niet geplande volksreferendum. Ik heb al langer het idee dat er door de regering – kabinet en Tweede Kamer – alleen maar samen wordt gestoeid over wetten en regels die niets te maken hebben met het bevorderen van het welzijn van Nederland.

Elke Haagse regeling mondt momenteel uit in méér problemen in plaats van dat ze problemen oplossen. Ik ga het rijtje met al de huidige onopgeloste crises niet opnoemen, dat heb ik al eerder gedaan in een van mijn eerdere columns, want iedereen die de actuele politiek volgt kent dat lijstje wel…

Het is een rommeltje geworden, en ook erg onrustig in het land door al dat geklooi in de politiek. Wat ik erg ergerlijk vind is het ontbreken aan enig bewustzijn daar in de hoogste kringen van kabinet en kamer over wat er werkelijk in het land aan de hand is.

Dat zegt iets over het tekort aan inlevingsvermogen bij de politieke verantwoordelijken, want ook na deze verkiezingen waren de eerste reacties dat er eigenlijk niets aan de hand en dat gemaakte afspraken gerespecteerd moesten worden…

Daarnaast observeer ik ook een groot gebrek aan essentiële (leiderschaps-) competenties bij meerdere kabinetsleden. Velen komen niet verder dan met een rapport afwachten e/o het uitbesteden van het denkwerk aan een persoon of commissie in plaats van zelf te gaan zitten studeren over wat er aan hapert en te gaan puzzelen om met oplossingen te komen…

Anderen in het kabinet hebben de focus vooral op veel zaken behalve hun eigen ministeriële taken. Ze staan daarbij met de blik gericht op de grote buitenwereld omdat daar de persoonlijke affiniteit naar uitgaat en met de rug gekeerd naar Nederland. 

Het is dus ook geen verrassing dat we met zulke leiders die de noden van het eigen land verwaarlozen vroeg of laat tegen grote problemen aanlopen die te maken hebben met het welzijn van de bevolking.

De barmhartige Samaritaan uithangen naar de grote buitenwereld terwijl je je naaste hier thuis over het hoofd ziet, zoiets is het…

Dat BB de grootste partij is geworden heeft te maken met juist die boodschap dat er nu eindelijk eens de blik van de politieke verantwoordelijken gericht moet worden op de noden van het eigen land. En kennelijk zijn er miljoenen mensen die er zo over denken.

Eérst het landsbelang en pas daarna kun je anderen helpen, gelijk het advies bij het gebruik van zuurstofmaskers in een vliegtuig: help eerst jezelf en daarna pas de hulpbehoevenden in je directe omgeving.

Dit is denk de verheven boodschap van de grote overwinning van BBB.

Ik vind de keuze van de (zwijgende) kiezers van veel wijsheid getuigen. Het zijn notabene de laaggeschoolden en de senioren, zoals de slechte verliezers daags na de uitslag in een krant zo denigrerend berichten. Nou en? Blijkbaar kan je ook over die wijsheid beschikken ongeacht je opleidingsniveau en je leeftijd!

Wijsheid is een deugd die je met de jaren verzamelt, door het ervaren van diepte en hoogtepunten in het leven, en dat staat helemaal los van (de hoogte van) je opleiding. Echt, al dat gezwam over laag en hoog opgeleiden is waanzinnig, alsof een hoge opleiding/intelligentie ook samenvalt met het vermogen om wijze besluiten te nemen. Dit blijkt zeker niet uit het vermogen om zaken op te lossen bij de hoogopgeleide intelligente politieke top in Den Haag.

Het is zelfs heel erg gesteld met de psyche bij sommige zichzelf verheven voelende BN’ers zoals Esther Bijlo. Die was zo teleurgesteld door de overwinning van BBB dat ze schreef dat het ‘een leuk experiment’ zou zijn om alle ceo’s jonger dan 40 te nemen en 75 plussers niet meer te laten stemmen…

Als wijzere 75 plusser kan ik hier lekker om lachen en medelijden hebben met mensen die zo onwijs en vluchtig denken en dat ook zonder schaamte uiten…J

Hoe zouden haar eigen (groot)ouders hierover denken? Zijn ze het met haar eens? Of heeft ze geen oudere familie genoten? Komt ze uit een ei?

Het gezegde ‘hoe ouder hoe wijzer’ heeft ze kennelijk nooit van gehoord of haar vermogen om na te denken is helemaal vertroebeld door haar teleurstelling in de uitkomst van de verkiezingen. Oh ja, je verlies leren nemen is ook een teken van wijsheid. Echter zijn er ook mensen die het nooit zullen leren, hoe oud ze ook worden…;)

Nogmaals, wijsheid is niet hetzelfde als het hebben van een hogere intelligentie of opleiding.

Die moet je ontwikkelen door het leven te leven en niet zo wild als een zombie om je heen schoppen bij tegenslag.

Dus lezers en volgers, even nadenken bij alles wat er geroepen e/o geschreven wordt over de keuzes van de laaggeschoolden en de senioren. Wees wijzer en heb medelijden met al die hard schreeuwende teleurgestelde intelligente hoger opgeleiden.

Kijk naar jezelf en wordt wijzer door je te blijven ontwikkelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *