Ode aan de Jumbo 747

Zo nuchter als ik ben kan ik toch door een nieuwsbericht in mijn hart getroffen worden, zoals over de laatste passagiersvlucht van het Jumbo 747 vliegtuig. Het toestel zal niet meer gebruikt worden om passagiers te vervoeren. Er kwam een vloed aan nostalgische herinneringen boven drijven toen ik het bericht op de radio hoorde. Een beetje triest gevoel, toch.

Ik herinner me mijn eerste kennismaking met het toestel in 1978 op weg naar Detroit, Michigan, USA. Bij het binnenkomen viel direct de grote romp op, zo breed als een huiskamer. Dat beeld was imponerend en zit voor eeuwig in mijn geheugen!

Dat trapje naar boven in de bult vergeet ik ook niet meer, wat een rust daar boven op de eerste verdieping. Exclusief voor businessclass. Je jas werd aangenomen en opgehangen in de garderobe. Daarna onderga je een serie verwennerijen met aperitiefjes, een heerlijk menu geserveerd op strak witte linnen tafelkleedje. En…met échte servies hé! Die speciale ambiance op 10 km. hoogte waarbij alles goed smaakte vergeet ik ook niet meer. Het populair neerbuigend geneuzel over slecht vliegtuig voedsel wil ik sindsdien ook niet meer horen!

De manier waarop zo’n gigantische 747 van een paar honderd ton (gewicht) loskomt van de grond heeft ook iets magisch. Niet zo abrupt stijl omhoog als bij kleinere toestellen, maar geleidelijk en rustig, heel vloeiend allemaal. In de cabine verschijnt dan precies op het moment van loskomen de vliegende zwaan op de monitoren met het liedje “One Day I’ll Fly Away” van Randy Crawford.

Hieronder een deel van de tekst dat ik wel erg passend vind bij het afscheid van zo’n iconisch vliegtuig:

I may get along, when love is gone

Still, you made your mark, here in my heart

One day I’ll fly away

Leave your love to yesterday

What more can your love do to me?

When will love be through with me?

Dat moment van loskomen, hoogte maken, dat gevoel dat je op weg bent naar een bestemming een paar duizend kilometer van huis óf juist weer lekker op huis aan, dus richting Schiphol Amsterdam…

Dat gevoel bij het loskomen van de grond, inclusief de vliegende zwaan en dat liedje van Crawford zit er ingebrand in mijn geheugen – ‘made a mark in my heart’, en is de oorzaak van dat nostalgisch gevoel bij het horen van dat nieuws.

Ik heb tot aan 2007 tientallen malen in de 747 mogen vliegen. Ik kan me voorstellen dat veel KLM-ers die direct betrokken zijn bij dat toestel een traantje zullen laten bij het einde van de Jumbo 747 tijdperk.

Op het moment dat ik dit schrijf verkeert KLM in grote onzekerheid over de staatssteun, een gevolg van de weigering van de vakbonden VNV (piloten) en FNV (grond- en cabinepersoneel) om de duur van hun afspraken over het matigen van looneisen te laten samenvallen met dat voor de staatshulp. Ben benieuwd hoe dit gaat aflopen en ik hoop dat de strijdende ego’s het bedrijf in de tussentijd niet laten doodbloeden…

Van emotionele belevenis van het einde van de tijdperk van de Jumbo 747 spring ik naar de nuchtere actualiteit van dit moment. Morgen, dinsdag 3 november 2020, wordt voor mij een dag met een paar interessante en vooral spannende gebeurtenissen. Ik ga me voorbereiden op vele uren voor de TV met de nodige versnaperingen en (stimulerende) drankjes!

Als liefhebber van Ajax kijk ik met spanning uit naar de het Champions League-duel met FC Midtjylland morgen avond in Denemarken. Hopelijk wordt het een mooie voetbal (spel en uitslag) avond voor mij!

De marathon tv uitzending van morgen avond komt na het voetballen en is echter die van de presidentsverkiezingen in de USA. Net als bij een voetbalwedstrijd is het live kunnen volgen van het verloop van zo’n stemming een geweldige beleving voor mij.

Ik ben erg benieuwd of de uitslag dezelfde dag al bekend gemaakt gaat worden, omdat het mogelijk is dat de verschillen in kiesmannen tussen de beide kandidaten zo klein is dat er gewacht moet worden om de telling bij de briefstemmers. Het zal dan inmiddels woensdagochtend zijn, ver nadat ik reeds onder zeil ben gegaan…Het vele snoepen en drinken zullen tegen die tijd ook niet meer helpen om mij wakker te houden.

Maar vóór al dat TV lekkers voor mij van morgen avond is er vroeg in de avond nog een persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelen. De verwachting is dat de maatregelen weer worden verscherpt. Ik hoop dat bij de nieuwe maatregelen de sportscholen buiten schot blijven. Het zou voor de sportschool waar ik lid van ben jammer zijn als zij ook moeten sluiten.

Ik kom daar graag en ben daar op mijn gemak omdat er veel ruimte is. Het is er erg ruim, met gigantische oefenruimtes met hoge plafonds, terwijl de individuele oefenruimets en looproutes netjes met tape zijn afgebakend. Op meerdere plekken zijn tafels met poetsmaterialen voor apparaten en handen aanwezig. Aanmelden voor een training slot doe je in een app en je kunt er 24/7 terecht! Dus in dit geval is het perfect georganiseerd en zou het onnodig zijn om dit sportschool te sluiten.

We gaan het morgen allemaal zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *