Na een paar dagen stevige zomerhitte is het vandaag wat dragelijker, de maximum temperatuur is nog steeds rond 30 graden maar de hoge bewolking en een briesje helpen om het aangenamer te doen voelen. Het bewijs voor de wending in mijn gemoedstoestand is dat ik zin kreeg om weer eens achter de desktop te kruipen voor een nieuwe blog.
Het was uit te leggen dat ik de afgelopen dagen bij die hoge temperaturen en strak blauwe luchten meer bezig was met de vraag hoe en op welk moment van de dag ik het huis zal luchten om af te koelen of helemaal dichtgooien of het af te sluiten voor de warmte. Daarbij verloor ik alle goesting om te gaan bloggen en tevens ook een volledige blokkade van het verstand voor enige inspiratie.
Ik heb natuurlijk het ultieme geluk dat ik voor mijn boterham niet afhankelijk ben van de levering van een script voor een of andere redactie. Dan was het echt een weekje houtje bijten geweest…😉
Naast mijn indolentie door de hitte werd ik ook gesteund door de afwezigheid van enig nieuws van belang. Het parlement is nog met reces en dus zijn er geen politiek correcte opportunistische uitbraken van collectieve verontwaardigingen door politici. En zo valt er voor de aanwezige journaille dus helemaal niks om opgeblazen te worden. Wel zo rustig!!
Dat kunnen we niet zeggen van de 2700 ton aan ammoniumnitraat die al jaren op voorraad lag in een loods in de haven van Beiroet. Die was onbedoeld wel opgeblazen, met onbeschrijfelijke rampzalige gevolgen voor de stad en de mensen daar. De ramp en de gevolgen zijn niet voor te stellen voor een normale geest als ik. Dat moet van een niet voor te stellen kracht zijn geweest met een krater van 43 diepte als resultaat.
Natuurlijk moeten de verantwoordelijke eigenaren worden opgespoord en vervolgd, hetgeen de regering van Libanon als eerste reactie op de explosie aangaf. Maar in dit soort gevallen denk ik ook aan de autoriteiten zelf die voor de nodige regels en controles hebben moeten zorgen. Die overheid heeft zelf ook een verantwoording af te leggen over hun regels bij de opslag van zulke gevaarlijke stoffen en handhaving ervan, toch?!
Van wat ik op TV gezien heb lijkt het alsof de Libanese regering ook totaal ontbreekt aan een management systeem en de instituties die je onder bepaalde noodsituaties in werking laat treden, zoals het regelen/coördineren van hulp. Ik zie op TV – en dat op zich kan ook eenzijdig zijn – alleen burgers met bezems de puin opruimen. Geen massale acties met leger en politie en bulldozers etc. om de rommel op te ruimen en de voorzieningen voor water en elektriciteit weer te herstellen.
De zwakte van een overheid resulteert vroeg of laat in een ramp voor de mensen in een land. Meestal sociaal economisch – armoede en ongelijkheid – maar nu ook een letterlijk weggeblazen stad. De Libanezen hebben het in hun geschiedenis niet gemakkelijk gehad en ik hoop voor ze dat dit gebeuren ondanks het vele menselijke verdriet en verliezen een ommekeer zal brengen in hun toekomst.
Hun politiek bestel is in zichzelf een ingewikkelde constructie met een christen president, een soenniet premier en sjiiet parlementsvoorzitter…allemaal, lijkt mij, met eigen agenda’s die hoogstwaarschijnlijk niet in het algemeen landsbelang liggen.
We zullen zien of president Macron, die een eerste stap heeft gezet met het organiseren van een global teleconference over hulp aan Libanon, dit geregeld krijgt. Toch bijzonder dat een ex kolonisator van het land het nu weer gaat regelen!
Een geval van een ware ommezwaai in eigen land wil ik niet onbenoemd laten. De meningsverandering van Greenpeace, nadat Urgenda er eerder mee uitkwam, dat zij het gebruik van biomassa als hernieuwbare brandstof voor centrales afraden. Mijn eerste reactie is eindelijk dat de technische ratio de politieke keuze heeft achterhaald.
Maar daarover geen groot nieuws in de mainstream media, die zijn ook nog met reces. Slim getimed van Greenpeace. Ik heb begrepen dat juist Samson in zijn Greenpeace tijd biomassa heeft gesteund en dat idee ook in de klimaatprogramma’s en later in de Europese Green Deal van Timmermans heeft ingebracht. Nu kijk ik met interesse uit naar wat Timmermans vanuit Brussel gaat roepen als ‘correctie’ op zijn plannen. Maar politiek is nog steeds niet zo straight forward, dus zal er wel weer een draai aan gegeven worden dat het toch lijkt dat zij het nog steeds aan het rechte eind hebben.
Michael Moore met zijn Planet of the Humans in april 2020, waarin de waanzin van boskap voor biomassa werd getoond, heeft stiekem toch nog wel wat losgemaakt daar bij Urgenda en Greenpeace. Nu nog Timmermans.
Er zijn meerder technische anomalieën te noemen in het huidige klimaatakkoord. Ik hoop daarover in de naaste toekomst nog over te belichten.
Plezierige zomer!