Botsing van twee wereldbeelden

Wat een beroering in (ons deel van) de wereld – gisteren is Rusland begonnen met de invasie in Ukraine. Nou ja, door Poetin een beetje geforceerd aangeduid als een vriendelijke ‘vredesmissie’.

Maar het helpt niet, ik heb die misleidende benaming als verpakking voor een agressief cadeau doorzien! De meesten van ons zijn ontwikkeld genoeg om te begrijpen waar het om gaat toch, een agressieve daad van territorium drift door een dictator.

Mijn eerste gevoel bij het horen van de invasie was dat zoiets eigenlijk niet meer past in onze moderne Europese wereld anno 2022. Maar zo waar, de werkelijkheid is dat er nog zieke maniakale leiders bestaan die een heel ander wereldbeeld aanhangen dat stamt uit de tijd dat we nog met pijl en boog aan landjepik deden.

Als je het nieuws hebt gevolgd dan krijg je vanzelf de indruk dat Poetin met iets groots bezig was. De dreiging van een agressieve aanval zag je met stapjes groeien, het verzamelen van een gigantisch leger rondom Ukraine, de aanvoer van hospitaalvoorzieningen met bloed, versterkt met onzinnige retoriek met eisen, waren allemaal stapjes om tijd te winnen en de gelovige rest van de Europese praatvrienden zand voor ogen te strooien over de echte bedoelingen.

De politici van de EU, na bijna 80 jaar vrede na de tweede wereldoorlog in slaap gesust en lui geworden over het in stand houden van een capabele militaire macht, zijn ineens wakker geschut dat hier in ons ‘ontwikkeld’ continent anno 2022 toch mogelijk is dat een oorlog uitbreekt op een schaal die de huidige generaties nog niet eerder gezien hebben.

Na het vallen van de muur hadden onze (Europese) politici immers in opeenvolgende jaren bezuinigd op de uitgaven voor defensie, met als gevolg een defensievermogen dat geen deuk in een pakje boter kan slaan. Nou ja, met uitzondering van Frankrijk misschien die wel over kernwapens beschikt.

Engeland als Europees land (geen EU) heeft ook nog wel een capabele legermacht met kernwapens.

Een ander zwakte van de EU is dat de groep het zelden eens is met elkaar over te nemen ‘strenge’ acties. Vergeet even dat het ook erg lang duurt om tot een compromis te komen en als die eenmaal is bereikt dan is de impact zo verdund dat het als strafmaatregel geen relevantie meer heeft behalve voor de beeldvorming. Poetin weet dit ook en heeft als boosdoener schik als de symbolische straf wordt uitgedeeld.

Die decadente luie houding op defensiegebied van de EU lidstaten heeft natuurlijk ook zijn negatieve uitstraling op de Navo. Als je het hebt over ‘afschrikking’ met militaire middelen dan is het natuurlijk een lachertje met de verzameling landjes die uitgerust zijn met symbolische incompetente krijgsmachtonderdelen.

Als het erop aankomt dan kijken ze met z’n allen naar de machtige bondgenoot Amerika, want laat die maar voorop lopen met hun indrukwekkende spierballen.

Ik moet ook een lach onderdrukken toen ik gisteren Rutte hoorde zeggen dat wij ons leger in paraatheid gaan brengen…het kwam over als ‘zet de frituur maar alvast aan’…

Ik denk dat Poetin ook heeft genoten van de aandacht van wereldleiders, inclusief hun bezoeken aan Moskou. De fabricage van extreem lange 2 persoons vergadertafels moet een behoorlijk uitdagende bezigheid zijn geweest voor de timerman in het Kremlin.

En hoe nu verder? Sancties, ja! Vooraf werd veel gedreigd met zware en harde sancties van de EU, inclusief het verbannen van Rusland uit het Swift betalingssysteem. Vooral dit laatste vond ik een machtige tegenreactie om de leiders en hun duistere geldstromen te raken voor hun slecht gedrag.

Maar nee, het uitsluiten van Rusland uit het Swift systeem zit niet bij de uiteindelijk ‘zware’ sancties. Wat een slap geheel! De consequenties zijn te groot voor ons handelssysteem. Maar dan moet je het vooraf ook niet verkopen als een mogelijk sanctiemiddel. Weer goed gezien van Poetin!

En verder: hup niet treuzelen met de extra uitgaven voor defensie!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *