Echte toppers presteren en blijven bescheiden

Het leek wel alsof ik met mijn schrijverij ook een paar weken in de slaapstand heb gezeten, zo inspiratieloos was ik – of de periode waarin ik gezeten had. Wat wil je, de politieke keuken was gesloten, de voetbal competitie lag stil, de sport in het algemeen lag stil tenminste de sporttakken die mij interesseren.

Zelf heb ik wel veel en regelmatig mogen sporten – tennissen en fitnessen, gelukkig!

De olympische spelen die aan de gang waren riepen bij mij ook geen warme belangstelling op, teveel opgeblazen aandacht voor bijzaken van Radio1 en NPO1. Eigenlijk pas in de laatste week van dat evenement dat ik interesse kreeg voor de prestaties van Sifan Hassan. Zij was echt wereldtop, wat betreft prestaties en vooral ook haar houding, een mooi voorbeeld van een ware topper. Ze liep niet naast haar schoenen, bleef bescheiden en wist haar topprestaties te relativeren – zo kwam ze op mij over. Groot kampioen van het allure Nadal en Federer – inspirerende voorbeelden!

Haar races op de finale 5000m, halve finale en finale 1500m en de 10 km waren dus de paar uitzonderingen waarvoor ik de wekker gezet heb en ‘even’ ervoor ging zitten. Die races waren net zo boeiend als de ontknoping bij de laatste kilometers van een Tour-etappe. Het verloop van haar races lijken ook wel op een wielerwedstrijd, met tactische keuzes over de te nemen positie in de race en wanneer het moment is om het gaspedaal in te drukken om de eindsprint in te zetten. Indrukwekkend zoals zij dat doet, met om zich heen haar grootste concurrenten – wereldtoppers onder elkaar!

Topprestatie leveren en bescheiden blijven vind ik karakteristiek voor echte toppers, of het in de sport is of in je werk of…nou ja, zeg maar gelijk in de politiek keuken in Den Haag. Heel hard roepen na de verkiezingen dat er haast geboden is bij de vorming van een nieuw kabinet en na een aantal maanden oeverloos praten besluiten om het proces voor vier weken even op vakantie-pauze zetten komt niet erg geloofwaardig over bij mij.

Ik heb ook nooit begrepen hoe de aanpak er daar in Den Haag tot nu toe is verlopen. Volgens de vorige informateur zouden de onderhandelaars eerst de ‘issues’ moeten inventariseren en dán pas bekijken wie met wie wil regeren. Maar de volgende informateur lijkt van begin af aan alleen maar te praten over wie met wie wil regeren, zonder een duidelijk idee te hebben waarover het beleid moet gaan in de komende vier jaar.

Toen dat ook mislukte – ik denk omdat de volgorde zo wereldvreemd is – is eindelijk besloten om Rutte en Kaag een boodschappen lijst te laten opschrijven voor verdere onderhandelingen. Ik denk dat deze lijst eigenlijk al bij de overdracht van Tjeenk Willink naar Hamer als eerste stap gedaan zou moeten zijn!

En toen het besluit om een stuk te gaan schrijven is gemaakt, na zoveel maanden niet opgeschoten te zijn, dacht men dat het nu wel even genoeg was en het proces voor 4 weken even op vakantie-pauze ging…is het wel zo urgent als voor die tijd zo vaak over is gerept?

Dit alles geeft niet erg veel vertrouwen dat de hoofdrolspelers, inclusief de zwakke informateur, er een serieus werkje van zullen maken. Echte toppers zijn het voor mij (nog) niet…

Volgende week komt het proces weer op gang met gesprekken tussen de informateur en de makers van de boodschappenlijst.

Geniet nog even van deze vakantie periode!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *