Op naar 22 november 2023

Zo, lekker om weer eens de gelegenheid te hebben om mijn gedachten de vrije loop te laten met dit schrijven – heb er naar mijn smaak wat langer over moeten doen sinds mijn vorige schrijven.

We hadden relatief veel activiteiten gepland zoals samenkomsten met onze ‘inner circle’ (eigen gezin, familie) en ook met de ‘outer circle’ van (oude) vrienden, sportieve vrienden en kennissen.

Allemaal leuke en (soms) onvergetelijke nieuwe herinneringen; hebben gewoon het leven geleefd zoals je dat prettig vindt (en misschien ook waarvoor je bestemd bent?).

Terugkijkend voel in me dankbaar voor al die belevenissen die veelal ook gepaard gingen met veel kilometers in onze vierwieler ;-)…

Vooruitkijkend blijft onze agenda’s zich gestaag vullen met nog meer bruisende activiteiten tot in het nieuwe jaar.

Dat was even een korte samenvatting over het reilen en zeilen in het leven van dit nederige schepsel sinds de vorige blog J…

Nu wat anders.

Verkiezingstijd

Ik vind het momenteel reuze interessante tijd zo vlak voor de verkiezingen van 22 november 2023.

De snelle en sterke opkomst van NSC van Pieter Omtzigt roept herinneringen op aan de opwinding bij de opkomst van Pim Fortuyn in 2002.

We hebben eindelijk weer een persoon met een frisse kijk op onze politieke wereld en met een scherpe analyse van de oorzaken van de problemen waarmee de staat worstelt.

Hij is een politicus naar mijn hart omdat hij het belang van het volk voorop stelt. Ik bedoel in de zin van help eerst het land – je eigen huishouding zo je wilt – gezond en vredig geregeld te krijgen voordat je je blik richt op het redden van de wereld.

Dit laatste heeft vooral Rutte III en Rutte IV gedaan met grote negatieve gevolgen voor het welzijn van de eigen mensen en staatshuishouding. Ik heb in eerdere blogs over mijn ergernissen over deze kabinetten geschreven.

Ik herinner me zijn (Pieter Omtzigt) eerste woorden bij de presentatie van zijn partijprogramma in Nieuwspoort – ik parafraseer: dat zij hebben gekeken naar de problemen in het land en geanalyseerd wat de oorzaken waren…Dit laatste sprak me zo aan als een bèta getrainde geest die vooral op zoek is naar een begrijpelijke logica bij de diagnose van oorzaken van problemen.

Alleen deze ene opmerking gaf me al zoveel vertrouwen dat ik onvoorwaardelijk mijn steun heb gegeven aan alles wat hij en zijn NSC team als programma hebben bedacht.

Heerlijk die nuchtere blik op een zieke staatshuishouding en het benodigde recept voor gezond making. Zonder gebruik te maken van populaire maar lege woorden als ‘het redden van de wereld voor onze kinderen en kleinkinderen’ (wie wil dat niet?) of de onzin drammerij over ‘do or die’ bij klimaat verandering (Kaag bij de 2021 TK verkiezingen).

Gewoon nuchter problemen herkennen en oorzaken analyseren, zonder activistisch politiek-correcte luchtfietserij.

Doorzagen

Het elkaar napraten en gemekker door het journaille (NPO, RTL, de Wouter de Winthers, Joost Vullings, Xander van der Wulps, etc. van onze wereld) of hij (Omtzigt) MP wil worden of niet en over het laten narekenen van zijn plannen door het CPB laten Pieter en zijn NSC helemaal koud. Dit is wel erg leuk om te constateren als buitenstaander. Omtzigt laat zich hierdoor niet in de verdediging drukken!

Als leek wist ik al langer dat hij geen ‘fan’ is van de rekenmodellen van het CPB omdat het je dwingt in een bepaalde kader te denken over de opzet van de staatsfinanciën, waarmee je een frisse kijk op veranderingen onderdrukt. Dit heeft hij ooit in de TK of in een lezing gezegd.

Op dit punt wil ik hem als econometrist ook graag zijn gang laten gaan, laat hem maar bloeien met zijn frisse ideeën.

Ik daag al die politieke analisten en commentatoren uit om elkaar nu even niet na te praten maar stil te staan bij de vraag waarom hij dit alles anders ziet en daarover eens te gaan filosoferen.

Vertrouwen, dat is wat we al een hele poos missen bij onze politieke leiders.

Dat doorzagen door de grote landelijke media over triviale zaken en oude politieke patronen (wie wordt MP, doorrekenen van plannen, etc.) vind ik verspilling van tijd en geen waarde toevoegen aan de discussies.

Leugenachtige verkondigingen

Al die energie zou je ook kunnen concentreren op het doorzagen van domme en onlogische uitspraken van sommige leiders.

Een recent voorbeeld dat tot nu toe onder de tapijt is gehouden is de plotselinge verandering van een mening over biomassa van Timmermans.

Als EU Commissaris heeft hij biomassa als CO2 neutraal bestempeld – een leugen die ik als bèta geest totaal niet kan accepteren!

Maar nu hij politieke leider is van GL/PvdA vindt hij ineens biomassa maar niks. Hoera!

Doch geen enkele van die elkaar napratende politieke commentatoren en landelijke media heeft hem over deze meningsverandering doorgezaagd! Wat is er gebeurd nu hij ineens tot de natuurkundige logica is bekeerd? Is hij gestopt met leugens te verkopen?

Die man heeft een track record van leugens opgebouwd en denkt dat hij ermee wegkomt bij ‘het domme volk’. Zijn wij – het gewone volk – werkelijk zo dom???

Hij  plagieert verkiezingspraat, zegt foute dingen en liegt over kernenergie (hij is eredoctor van TUD – zegt ook iets over deze TU en de waarde van deze eretitel).

Ondanks al die stomme uitspraken wordt hij niet ‘doorgezaagd’ in interviews en debatten…

Wat een contrast met een eerlijke en rechtvaardige Pieter Omtzigt!

Ik hoop echt dat NSC de massale kiezerssteun zal krijgen opdat zij de kans krijgen om hun plannen tot uitvoering te kunnen brengen.

Weet waarop je je stem op 22 november gaat brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *