Schreeuwende zure mondkapjeszeurders…

Ik realiseer me dat er wat meer tussentijd is verstreken sinds mijn vorige blog. Ik heb er wel aan gedacht want er was genoeg te doen geweest om over te schrijven, maar het kwam er gewoon niet van…that’s life hé.

Hier ben ik dan weer, op een moment dat de corona persconferentie van Rutte en de Jonge van gisteravond nog vers op het netvlies staat. De boodschap was duidelijk, dat zag je aankomen als je de corona dashboard een beetje hebt gevolgd. Zoals verwacht worden de maatregelen weer strakker aangetrokken want we verkeren midden in een tweede golf.

Ik vind het altijd heel vermakelijk – en daar kijk ik ook altijd weer naar uit, een beetje cynisch – om naar de Q&A sessie te kijken na de persconferentie. Ik weet ook al van tevoren dat ik mij lekker kan gaan ergeren aan de kwaliteit en diepgang van de vragen van de aanwezige journalisten. Van veel vragen kan ik de beantwoording door de ministers ook zelf bedenken, veelal volgens de ‘kapotte grammofoonplaat’ herhalingen.

Deze keer was het ook raak wat betreft de irritante manier van vragen stellen en het onderbreken van sprekers!

Zo was er een journaliste die de ministers op een onbeschofte manier onderbrak. Mooi om te zien dat  tot twee keer toe, zowel bij de Jonge als Rutte, zij door hen tot de orde werd geroepen opdat zij konden uitpraten!

Ongelooflijk dat een persoon met een dergelijke asociale opvoeding en houding het zover heeft gebracht dat zij daar mocht zitten! Zou ze zich – en ook haar werkgever – geschaamd hebben voor haar gedrag? Ik met mijn opvoeding zou dat wel, maar ik denk dat ik het niet zover heb laten komen…

Een favoriete onderwerp de afgelopen maanden gaat natuurlijk over het gebruik van mondkapjes. Tijdens de persconferentie is uitgelegd hoe het kabinet, op advies van het OMT, naar de waarde en gebruik van mondkapjes aankijkt. Voor mij duidelijk verhaal. Gebruik dat ding ‘als extra bovenop al die overige regels’ die we al kennen. En ook voor mij duidelijk, kijk naar de situatie waarin je je bevindt en beslis dan of je het mondkapje opzet of niet.

Maar zo’n simpele afweging is voor veel (afgestudeerde) mensen toch een probleem. Het is al maanden een deprimerend makend verhaal op radio en TV. Er is altijd wel weer een ‘deskundige’ te vinden die daar iets op te zeggen heeft en prominent op allerlei manieren naar voren wordt geschoven.

Ook vanmorgen ging het urenlang bij BNR Radio over niets anders dan die mondkapjes, inclusief een communicatie deskundige die commentaar had over de manier waarop het kabinet hun boodschap brengen…

Ik vraag me af of dit allemaal bevorderlijk is voor het begrip en acceptatie door onze medelanders, waarvan 20 % gelooft in complotten!

Wat mij betreft laten we die vele deskundigen die commentaar vanaf de zijlijn komen geven gewoon links liggen. Laat hen in hun eigen hok van alles roepen voor de eigen parochie en verder niemand daarbuiten lastig vallen met hun meningen.  

Er is heel veel geneuzel in de periferie, dat is mede een afspiegeling van kwaliteit van de verschillende redacties van de omroepen die de programma’s maken. En dit alles leidt af van de positieve kant van de boodschap die je benadrukt wil zien in de media, maar die focussen zich alleen maar op de negatieve kant van de medaille. Het is hun brood hé.

Eigen verantwoordelijkheid verstaan

We maken het onszelf vreselijk moeilijk door van alles te verwachten van de regering. Zij moet duidelijkheid verschaffen over van alles en nog wat en daarbij ook oplossingen verzinnen voor alle bijzondere situaties in alle sectoren van het dagelijks leven. Maar een ieder die ooit in een leidinggevende positie heeft gezeten weet dat regels maken alléén nooit zaligmakend is want de echte werkelijkheid is niet te vangen in regels.

Voor het toepassen van regels in de dagelijkse praktijk heb je mensen nodig met begrip en beoordelingsvermogen van de actuele omstandigheden en het inzicht om die regels op de juiste manier en in juiste mate toe te passen in die specifieke situatie.

Je ziet ook veel reacties in de trant van ‘waarom zij wel en wij niet’ – zoals waarom Efteling wel en voetbal stadions niet met publiek…Ik zou zeggen denk eens een treetje dieper en ga de verschillen in de mensenstromen en hun gedrag na, dan kom je vanzelf achter de antwoorden…

Die schreeuwende officials van sportbonden en branche verenigingen kunnen beter hun leden adviseren om eerst hun huiswerk te maken en oplossingen te bedenken voor hun specifieke omstandigheden. Ik weet zeker dat bij goede oplossingen de mensen vanzelf graag hun etablissementen zullen bezoeken.

Stille vredeskampioenen…

Dit nieuwtje kan ik niet overslaan. Het heeft niet zoveel aandacht gekregen omdat het waarschijnlijk niet zo sensationeel is beoordeeld door die redacties van onze media.

Ik bedoel de vredesovereenkomst tussen Verenigde Arabische Emiraten (VAR) en Bahrein met Israël. Zij gaan de diplomatieke banden openen en de handel in het gebied op gang brengen. Ik vind dit een belangrijke stap in het bereiken van meer vrede in die regio en het bevorderen van acceptatie tussen de Arabieren en de Joden.

Tentallen jaren van vijandigheden komt hiermee ten einde. Een bijzondere prestatie van de betrokkenen dat mede mogelijk is gemaakt door aanmoedigingen van Amerika.

Je ziet hoe je vrede kan bereiken als de betrokken leiders – met name de wijze leider van de VAR – dat ook willen, daar begint het mee. Ik weet zeker dat hun beslissing positief zal werken op het welbevinden van hun volken en hen veel voorspoed gaat brengen.

Met Egypte en Jordanië erbij die reeds jaren geleden een vredesovereenkomst met Israël hebben getekend betekent deze nieuwe overeenkomst een mooi uitbreiding van de vrede de regio!

Houd moed en vertrouwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *